Cum ajungi în Poiană?

Cum ajungi în Poiana Brașov

În Poiana Brașov se poate ajunge cu autoturismul personal, cu taxiul, folosind transportul în comun, cu bicicleta sau – de ce nu – pe jos!

Cu autoturismul în Poiana Brașov

Pentru a ajunge cu autoturismul în Poiana Brașov, din orașul Brașov, trebuie să urmați direcția centru, semnalizată la toate intrările și intersecțiile importante din oraș. Pe măsură ce vă apropiați de centrul orașului veți întâlni indicatoare către Poiana Brașov. Distanța între Brașov și Poiana Brașov este de aproximativ 12 km și se parcurge în 15 – 20 de minute.

Zona „Livada Poștei”, Brașov

Dacă veniți cu mașina din direcția București, există două variante de a ajunge în Poiana Brașov: prin orașul Brașov, sau urmând traseul Predeal – Pârâul Rece – Râșnov (31 km ~ 36 min). Dacă alegeți a doua variantă, imediat după podul rutier din Predeal trebuie să virați la stânga (indicator rutier Râșnov, strada Valea Râșnoavei). Odată ce ajungeți în Râșnov, urmați direcția Cetatea Rășnovului / Poiana Brașov.

Ambele drumuri, atât cel din Brașov cât și cel din Râșnov, sunt foarte bine întreținute și este foarte puțin probabil să fie închise din cauza zăpezii. De câteva ori pe an pe aceste trasee se desfășoară competiții automobilistice (raliu și viteză pe traseu montan) și atunci circulația poate fi oprită pentru câteva ore.

parkingParcarea în Poiana Brașov se poate face în „parcarea mare” de la intrarea în stațiune sau în celelalte parcări amenajate, contra sumei de 12 lei pentru o zi. Plata parcării se face la personalul angajat de administratorul acesteia, neexistând aparate de taxat. Parcarea publică cea mai apropiată de instalațiile de cablu este cea de lângă „Club Rossignol”, aici însă locurile sunt limitate și de obicei nu sunt locuri libere după ora 10:30, în zilele în care se schiază. O altă parcare apropiată de „telecabina mare” – cea de la baza partiei Bradul – este parcarea privată a hotelului Sportul. Aceasta este liberă și fără plată în afara sezonului de schi, și cu barieră și cu taxă în sezon.

În zilele foarte aglomerate – de obicei în preajma Sărbătorilor de iarnă – sunt situații (destul de rare) în care Poliția Rutieră blochează accesul mașinilor din „Livada Poștei” către Poiana Brașov, dacă toate locurile de parcare din stațiune sunt ocupate. Singurii șoferi care pot urca spre Poiană sunt cei care pot face dovada unui loc de cazare în stațiune. Există proiectul unei parcări supraetajate în zona „Poiana Mică”, accesul către pârtiile de schi urmând să fie realizat cu autobuze speciale.

Cu transportul în comun în Poiana Brașov

RAT Brașov (compania de transport local) efectuează curse regulate pe traseul Brasov – Poiana Brașov pe linia nr.20 cu plecare din stația „Livada Poștei” (în apropierea centrului istoric al Brașovului). Frecvența curselor este la fiecare 30 de minute (la fix și la și jumătate). Prima cursă este la ora 6:00 în zilele lucrătoare, 6:30 la sfârșit de săptămână și în sărbătorile legale, ultima cursă fiind la ora 00:00. Traseul numără 12 stații și durează aproximativ 30 de minute. Sosirea în Poiana Brașov se face în singura stație din stațiune în „parcarea mare”. Costul unei călătorii este de 3,5 lei.

autobuzul-20-livada-postei-poiana-brasov

Începând cu 29 noiembrie 2013 RAT Brașov va înființa cu titlu experimental linia 100 – „Poiana Expres” – care va face legătura directă și rapidă între Gara CFR Brașov și Poiana Brașov. Autobuzele de pe linia 100 vor circula în zilele de vineri, sâmbătă și duminică cu o frecvență de 60 de minute. Costul unei călătorii va fi de 5,5 lei, sumă mai mică decât în prezent când este nevoie de două curse separate: Gara CFR – Livada Poștei și Livada Poștei – Poiana Brașov.

Accesul cu bicicleta în autobuzul 20 nu este permis în prezent, deși în anii trecuți se putea plăti un bilet separat pentru aceasta.

Mai multe informații despre traseele RAT Brașov găsiți pe site-ul www.ratbv.ro

Cu taxiul în Poiana Brașov

Călătoria cu taxiul în Brașov este foarte accesibilă, tariful practicat de companiile de taxi situându-se între 1,33 și 1,74 lei / km. Taximetrele din Brașov sunt inscripționate vizibil, având afișat și tariful pe ușa șoferului și ușa din dreapta acestuia. Șoferii folosesc aproape întotdeauna aparatul de taxat și eliberează bon fiscal. Cele mai cunoscute companii de taxi din Brașov sunt MARTAX, RO TAXI, TOD TAXI, BRATAX.

PONT!Compania BRATAX este recunoscută ca având mașini noi și șoferi manierați, practicând totuși tarifele minime. Este destul de greu să găsiți o mașină disponibilă datorită cererii mari și numărului relativ mic de mașini. Totuși, dacă cei de la dispecerat vă pot trimite și o mașină MARTAX dacă nu au nimic disponibil și sunteți de acord.

O cursă cu taxiul din Brașov până în Poiana Brașov costă aproximativ 20-25 de lei.

Cu bicicleta sau pe jos în Poiana Brașov

bicyclePentru a ajunge cu bicicleta în Poiana Brașov, cele mai accesibile trasee pe care nu ești deranjat de traficul auto pornesc de la „Pietrele lui Solomon” și sunt cunoscute sub numele de „Drumul vechi” și „Drumul forestier”.

Drumul vechi al Poienii” a fost utilizat de vehicule până în anul 1966 când s-a dat în folosință noul drum care pornește din „Livada Poștei”, iar în prezent este folosit ca și traseu turistic. Este un traseu foarte popular printre localnici sau turiștii care doresc o plimbare nu foarte solicitantă din Brașov până în Poiana Brașov. Traseul are aproximativ 3,5 km și poate fi parcurs pe jos cam în 50 – 60 de minute iar cu bicicleta cam în 30 – 40 de minute. „Drumul Vechi al Poienii” se intersectează cu drumul nou în zona Poiana Mică și continuă paralel cu acesta, prin pădure.

Drumul forestier” este un alt traseu pe care puteți urca cu bicicleta sau pe jos din Brașov în Poiana Brașov. Acesta pornește tot de la Pietrele lui Solomon, în stânga vechiului drum și este mai lung decât acesta. Urmând acest traseu veți ajunge în Poiana Brașov chiar pe Pârtia Bradul, putând continua drumeția pe Drumul Roșu, până sus la Cabana Postăvarul.

Desigur, în Poiană poți ajunge cu bicicleta și pe asfalt, dacă ești adeptul pedalatului pe șosea. Iată mai jos o mostră din ce vă așteaptă pe traseu. Video credit – aerialmedia.ro


De la Aeroportul Otopeni la Poiana Brașov

Începând cu 14 decembrie 2013 a fost lansată o linie de microbuz pentru transferul turiștilor de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” la Poiana Brașov. Mai multe informații despre această cursă găsiți aici.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (18 votes cast)
Cum ajungi în Poiană?, 4.7 out of 5 based on 18 ratings